Υλικό των μαθητών

Σκετς των μαθητών

Δημήτρης: Καλημέρα! Σήμερα έχω μάθημα έκθεσης στο φροντιστήριο και έχω τρελό διάβασμα, είναι πολύ πιεστικά τα μαθήματα φέτος.
Χαρά: Εντάξει μωρέ, θα περάσει και αυτό. Χρειάζεσαι καμία βοήθεια; Μπορεί να ξέρω.
Δημήτρης Ναι. Άκου. Μας έχει βάλει κάτι ερωτήσεις και μία από αυτές είναι για το τι αξία έχει η γλώσσα και ξέρεις να αναλύσουμε… Γνωρίζεις κάτι;
Χαρά: Χαχα! Άκου τι λέει. Αξία; Η γλώσσα φίλε μου είναι το άρμα της σκέψης, του συναισθήματος. Καταρχήν, μας διευκολύνει την επικοινωνία, κοινωνικοποιεί τα άτομα, μεταβιβάζει γνώσεις, τέχνες, γράμματα. Η γλώσσα είναι εθνική υπόθεση. Τι λες τώρα;
Δημήτρης Η καθηγήτριά μας ανέφερε και ότι η περιορισμένη γλωσσική ικανότητα, προκαλεί αδυναμία σκέψης, συναισθηματικής επικοινωνίας και εκδήλωσης του ψυχικού κόσμου.
Χαρά: Ναι. Σιγά το σοβαρό πρόβλημα, αλλά όπου υπάρχει πρόβλημα υπάρχει και λύση. Η παιδεία, τα Μ.Μ.Ε. και το ίδιο το άτομο μπορεί να βοηθήσει στην καλύτερη εκμάθηση της ελληνικής μας γλώσσας. Αλλά βέβαια, άμα κάθεσαι και βλέπεις το ένα σίριαλ μετά το άλλο, άντε να βρείς λύση….
Κατερίνα: Δεν είναι μόνο αυτό όμως! Χτες το βράδυ ήμουν στο facebook και προσπαθούσα να καταλάβω γιατί όλοι χρησιμοποιούσαν τα greeklish!
Χαρά:Η ψηφιακή γλώσσα είναι κάτι πολύ σημαντικό, αλλά και ευρωπαΐκό πλέον. Τα ‘’Greeklish’’ είναι μια πρωτοτυπία των νέων.

Κωσταντίνος ή Δημήτρης: Τα greeklish έχουν μπεί στη ζωή μας...Και δεν μπορώ να καταλάβω γιατί στο internet πρέπει να χρησιμοποιούμε ελληνικά.
Κατερίνα: Γιατί με το να αντικαθιστούμε τους ελληνικούς χαρακτήρες, με αγγλικούς αλλοιώνουμε την ελληνική μας γλώσσα.
Κωσταντίνος ή Χαρά: Δεν πιστεύω ότι έτσι αλλοιώνεται η ελληνική μας γλώσσα, γιατί με αυτόν τον τρόπο οι νέοι επικοινωνούν πιο εύκολα μεταξύ τους.
Κατερίνα: Δηλαδή θέλεις να μου πείς ότι οι νέοι με τα ελληνικά δεν μπορούν να επικοινωνήσουν;
Κωσταντίνος ή Χαρά: Δεν εννοούσα αυτό απλά λέω ότι με τα greeklish επικοινωνούν πιο εύκολα.
Κατερίνα: 'Ετσι όμως χάνεται η ορθογραφία μας, δεν το καταλαβαίνεις;
Κωσταντίνος ή Χαρά: Μα δεν αλλάζουμε την ορθογραφία, τους χαρακτήρες αλλάζουμε.
Κατερίνα: Και πιστεύεις ότι οι περισσότεροι προσέχουν την ορθογραφία τους όταν γράφουν greeklish?
Κωσταντίνος ή Χαρά: Δεν με νοιάζει τι κάνουν οι άλλοι, εμένα με νοιάζει τι κάνω εγώ.
Κατερίνα: Ναι, αλλά βάζω στοίχημα ότι αν προσπαθήσεις να γράψεις ελληνικά στον υπολογιστή δεν θα μπορέσεις, γιατί έχεις εξοικειωθεί με τα greeklish.
Κωσταντίνος ή Χαρά: Δεν έχεις δίκιο σε αυτό! θα μπορέσω να γράψω ελληνικά απλά με τα greeklish γράφω πιο γρήγορα...
Κατερίνα: Εντάξει, απλά να ξέρεις ότι τα greeklish δεν εμπλουτίζουν την ελληνική μας γλώσσα, αλλά την υποβαθμίζουν.
Δημήτρης: Δίκιο έχουν και οι δύο πλευρές πιστεύω, ευκολύνει τη ζωή του ανθρώπου, από την άλλη όμως μπορεί να αλλοιώσει τη γλώσσα μας που ούτως ή άλλως χτυπιέται καθημερινά από την παγκοσμιοποίηση… στο σχολειό το άκουσα αυτό….
Χαρά: ΑΚΡΙΒΩΣ! Τεσπα τώρα, μία ερώτηση έκανα και εσείς το κάνατε ολόκληρο θέμα, γλωσσοφαγάδες!